Stara njemačka jela osječkih omama (baka) pripremaju
učenice i učenici, kuhari i slastičari,
Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek. Kuhaju, peku i čuvaju tradiciju u pokaznom praktikumu, u sklopu projekta „
Što ćeš danas jesti?“ Njemačke zajednice Zemaljske udruge Podunavskih Švaba iz Osijeka.
Ideja je očuvati njemačke, stare recepte i prenijeti ih na mlade generacije. Da se učenici, budući kuhari i slastičari upoznaju s receptima te ih kasnije, kad počnu raditi, koriste u restoranima, da ta jela i slastice ožive u menijima. Projekt financira Ministarstvo unutarnjih poslova i domovine Savezne Republike Njemačke, objasnila je
Hanna Klein iz Njemačke zajednice. Projekt će se provodi u
pet termina, prvi susret održan je 14. studenog, iduća je radionica u ponedjeljak 21. studenog. Sudjelovat će minimalno
75 učenika koje će kroz recepte voditi nastavnica slastičarstva
Marina Majdenić te nastavnici kuharstva
Spomenka Dundović i Zdravko Perković.
-
Zanimljivo je jer u sklopu hrvatske nacionalne kuhinje odrađujemo nacionalna jela i upravo će nam ovo dobro doći jer su se recepti njemačke kuhinje uvriježili u našim domaćinstvima i hrvatskoj gastronomiji. Već na prvom susretu smo vidjeli zainteresiranost učenika i radujemo se svakom sljedećem susretu, rekla je nastavnica kuharstva
Spomenka Dundović koja je s učenicima pripremala svima poznatu ajmpren juhu. Slastičarke iz 2. S pripremile su rolat s pekmezom od šljiva i biskvitni kuglof, slastice koje su omame pravile za uživanje uz popodnevni čaj ili kavu.
-
Slastice su stare i dobro nam poznate jer su još uvijek u uporabi. Učenici su zadovoljni, nadaju se da će stečena znanja upotrijebiti jer kod kuće rade slične stvari. Puno stvari moraju procijeniti, da bi mogli odraditi konačno jelo. A svoja znanja vezuju uz iskustvo od kuće i u školi, objašnjava nastavnica slastičarstva
Marina Majdenić.
-
Bilo je zabavno raditi, malo je stresno, ali jako zanimljivo. Naučili smo napraviti njemački kuglof, nisam ga nikad prije radila, nisam imala priliku dok smo rolate radili, ispričala je
Marija Ana Kiš iz 2. S.
Budući kuhari pripremali su k
rumpir s pržolicom i punjena pileća prsa s lješnjakom. Oživljena gastronomija osječkih Nijemaca zainteresirala je učenike i mirisima napunila cijelu Ugostiteljsko-turističku školu.
-
Bilo je vrlo interesantno, dosta se toga može naučiti kroz stare recepte. Kod kuće pravimo kuglof i rolate, ali juhu ne baš. Jela su sočna i ukusna. Naučio sam tehnološke postupke, poput poširana jaja. I sve što sam naučio, primjenjivat ću na praksi, u školi i kod kuće jer mi se sve svidjelo, rekao je
Jurica Jaman iz 2 razreda.
Po završetku projekta „
Što ćeš danas jesti?“ objavit će se
knjižica recepata, a postupak pripreme svakog jela u videozapisu bit će podignut na web stranici i YouTube kanalu Njemačke zajednice.
Projekt je financiralo
Ministarstvo unutarnjih poslova i domovine Savezne Republike Njemačke, a provodi ga
Njemačka zajednica Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, Osijek u suradnji s
RCK UTŠO, u sklopu horizontalnih aktivnosti projekta VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti – KK.09.1.3.01.0020. Održava se u pokaznom praktikumu RCK Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek koji je kroz projekt VIRTUS financirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Tekst i foto: RCK UTSO