
U nedjelju, 19. veljače 2023., održana je u Josipovcu iza zgrade Hrvatskog doma Josipovac
1. Slaninijada pod organizacijskom palicom
Udruge Josipovac, na kojoj se okupio nemali broj odraslih, ali i djece. Cvrčanje
slanine i kobasice, te plamen vatre ugrijao je srca svih okupljenih. Lijepo vrijeme je poslužilo za druženje na otvorenom koje je potrajalo do večernjih sati uz plamen vatre, kao što se nekada družilo.
Slavonija je upravo po svojim delicijama poput slanine i kobasice
najprepoznatljivija u domovini, ali i izvan nje, a pečenje slanine na ražnju zimi, još kada snijeg zabijeli, u šumi,
stari je običaj naših predaka. Naši preci su se bavili većinom težačkim poslovima, a upravo su slanina i luk, uz pokoju rakijicu jedno od jela koje je davalo snagu za izdržati cjelodnevni
fizički napor. Postoji stara predaja kako su je i pastiri nosili sa sobom, te pekli na ražnju. Često se i danas može čuti kako naši stari govore da slaninica i rakijica
tjeraju bolesti od njih, a ima nešto i u tome. Postoji ta neka čudesna čar u našim slavonskim delicijama.
Upravo s tim ciljem je i Udruga Josipovac organizirala ovaj događaj, kako bismo očuvali naše
tradicijske običaje, a ujedno se i zajedno okupili, podružili i zabavili. Kako kaže stare poslovica- Bolje da propadne selo, nego običaji. No, dok je onih koji čuvaju običaje i tradiciju, neće niti selo propasti, jer upravo je to ono što nas povezuje, ujedinjuje i spaja, a ujedno su tradicijski običaji dio našeg identiteta.
Tekst i foto: Udruga Josipovac