Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Vulin: "Očekuje se teška borba protiv komaraca"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66518
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.06.2024. 8:12 
Naslov:  Vulin: "Očekuje se teška borba protiv komaraca"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Do sada je odrađeno ukupno 42 tretmana, 25 adulticidnih i 17 larvicidnih, rekao je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin i dodao kako se s vrhuncem vodenog vala Drave povećava i broj komaraca.

Kada se osvrnemo na prošlu godinu vodostaj Drave je viši što će dodatno pogodovati razmnožavanju komaraca, istaknuo je Vulin. Poplavljene su velike površine sjeverno od Osijeka koje dosežu do Petrijevaca, Darde, Bilja i Erduta s kojima je grad Osijek potpisao sporazum kojim se i ta područja tretiraju, kaže Vulin i dodaje kako je važno tretirati upravo ta područja jer su tamo glavna legla komaraca i s kojih dolaze u naseljene dijelove grada Osijeka i prigradskih naselja.

Očekuje se teška borba protiv komaraca, osigurana su sredstva za suzbijanje od milijun i 912 tisuća eura, a do sada na tretmane je utrošeno oko 380 tisuća eura, otkrio je Vulin i rekao kako vjeruje da će sredstva biti dovoljna za ovu sezonu, ali ako se slučajno dogodi da se potroše prije završetka sezone, grad Osijek će rebalansom osigurati još potrebnih sredstava, zaključio je Vulin.

Da nas očekuje ozbiljna najezda komaraca potvrdio je i profesor s Odjela za biologiju u Osijeku, Branimir Hacknberger Kutuzović. U ovim trenucima suočeni smo s velikom količinom vode i još nije pravo vrijeme komaraca, ono će doći kada se voda počne povlačiti i kada se na nekim dijelovima stvore male tople bare, onda kreće najezda, ističe Hackenberger Kutuzović.

Ono što profesor savjetuje građanima je da se rješavaju "vrtnih" komaraca tako što će isprazniti sve kante i buradi s vodom koje stoje vani na otvorenom ili da postave zaštitne mrežice na vrh kanti s vodom, a u borbi protiv šumskih komaraca ne može se ništa drugo učiniti osim štititi se repelentima i "istrpiti" i ovu godinu.

Na upit građana osjete li već najezdu komaraca, svi se slažu kako su počeli, ali to i dalje nije toliko intenzivno kao prijašnjih godina, a i svi su već naviknuti na sezonu komaraca u svom gradu.


Tekst: Ana Mitar Šimić/HRT Radio Osijek
Foto: Osijek031.com/Arhiv

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 847
Spol: Muško Muško
Post Postano: 18.06.2024. 18:45 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako kaže stari stih:
"U našem selu nikad blata nema, osim sada i kad kiša pada."
Komarci bujrum.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: