želiš jedan primjer što pod obavezno izbjegavati, MESO, tj. ono što se nudi onak fino zapakirano u većim trgovačkim centrima, a zašto?
ovako, moja majka je vidjela na sniženju neke kremenadle tak fino zapakirane, kupi par pakovanja, stavi u zamrzivač, ja izvadim da napravim fini ručak, svinjetinu u umaku od šampinjona (definitivno najbolje što si volim napravit), i osjetim kak to meso SMRDI, dam njoj da pošnjofa, ona ništ (vjerojatno su joj tablete za njene boleštine oštetile njuh), kao normalno miriši, ja reko ajd, ispečem jer sam mislio da bi to tak trebalo bit dok se ne ispeče (ali pošto sam sa sela znam što je svinja i što je dobro meso tak da nisam prestao sumnjat u kvalitetu) no smrad nije nestao, odvratan pokvaren smrad kao da je to meso ili trulo ili od krmače koju nisu zaklali nego je sama crkla nakon što se desetak puta oprasila, to što sam skuhao morao sam bacit da bih kasnije mal istaživao i otkrio u čemu je fora.
po zakonu u RH rok trajanja mesa kad se zamrzne je 12 mjeseci, kao što rekoh odrastao sam na selu i iz prve ruke znam što i kako treba postupat s mesom
- nikad al baš NIKAD se ne smije jest meso koje je bilo u zamrzivaču duže od 6 mjeseci, najbolje je kad se potroši u prvih 4-5 (to i moja baba zna a ima nepuna 4 razreda osnovne škole)
- mljeveno meso ne bi trebalo bit duže od 3 mjeseca u zamrzivaču
- svo meso kad se jednom odledi se treba pripremit za jest u roku od 2-3 dana ako je u hladnjaku, naravno opet mljeveno meso kraće jer je to već poluobrađeno mljevenjem, i ne, čitaj velikim slovima NE zaleđivat ponovno čak i ako se ne potoši ništa, bolje bacit psu
hm, ne znam zašto su takav zakon napisali, ali mi je sumnjiv jer u EU isti taj zakon za to isto meso kaže da je rok trajanja 6 mjeseci
dakle zaključak, koji je i bio u dnevnom listu i na internetu sam pronašao neke članke JEDEMO OSTATKE EVROPSKE JE**** UNIJE
ovako putuje meso: zemlja uzgoja/porijekla "neka J.Američka", zemlja uvoza "EU", kada to meso ne uspiju prodat, odnosno tamo negdje kad prođe 5 mjeseci to isto bude na sniženju, ono što ostane se šalje kod nas jer ipak to meso unatoč što bi ga trebali spaliti mogu nekom uvaliti za jeftine pare, čisto da pokriju troškove proizvodnje i možda malo i zarade.
baš zbog tog sniženja i zakona trgovački lanci kod nas ga kupuju masovno i nama prodaju po nižoj cijeni i time stvaraju nepoštenu konkurenciju domaćem uzgoju
jedan susjed čija se obitelj generacijama bavila poljoprivredom je rekao: prase koje sada vrijedi 18kn/kg bi svaki seljak prodao i za 13kn/kg kad bi znao da će ih prodat 70ak godišnje (nekih 80 posto uzgoja da je sve kako treba, ostalo bi ostavio za daljnju proizvodnju)
ovako ne samo da nas truju pokvarenom hranom nego nam uništavaju gospodarstvo.
a tebe jebu muhe u grožđicama koje se pojavljuju svaki put kad dolazi ljeto tj. topla vremena, muha raste iz tvog govneta, prihvati ju kao dio sebe, ne vjerujem da su se tvoji ukućani razboljeli zbog nje, tko zna kako su uzgojene te grožđice i odakle su uopće uvezene, ak nije i to na ovu istu foru da nam daju smeće. nije za bezveze sigurna, zdravija hrana i skuplja
odo sad popit tamno osječko da mogu lakše spavat