Evo malo sam gledao GUP i vidio slijedeće:
1. Predviđen je auto most u produžetku Kanižlićeve u dalekoj budućnosti za koji ja smatram da bi trebao biti prioritet.
2. Predviđen je auto most posred gornjodravske obale što ja smatram da nije baš pametno jer je preblizu centru grada, ali bih to ostavio kao opciju za budućnost.
3. Predviđen je pješački most u produžetku ribarske ulice što je isto odlična ideja ali trenutno nepotrebna pa bi isto ostavio kao opciju za budućnost.
4. Predviđen je pješački most u produžetku Hutlerove što je odlično jer mislim da tamo nema mjesta za auto most, ali smatram da je bolje graditi auto most u donjem gradu u produžetku Cvjetkove, ali ovaj pješački bi ostavio kao opciju za budućnost.
KARTA GUP-a
Dakle nije predviđen pješački most u produžetku Rokove što bi ja također stavio kao opciju za budućnost.
Nažalost nije predviđena tramvajska linija na lijevoj obali Drave što je veoma loše jer stanovnici Tvrđavice i Podravlja moraju pješaćiti par kilometara da dođu do tramvaja a to je GUP-om predviđeno što nema nikakvog smisla.
Ovo što je stavljeno u GUP je dosta dobro ali su dosta pobrkani prioriteti. Treba u GUP obvezno ubaciti auto most i u produžetku Cvjetkove ulice.
Budući da u Osijeku gotovo da i nema placeva za gradnju treba prioritetno izgraditi auto mostove u produžetku Kanižlićeve i Cvjetkove ulice sa dvije tramvajske trake koji bi bili povezani cestom i nadvožnjakom preko biljske ceste i pruge sjeverno od Tvrđavice i Podravlja zato što će tada pojeftiniti stare ruševne kuće u gradu zbog pojave većeg broja placeva na području grada. Tako će se obnavljati i postojeće gradsko područje zbog jeftinijih placeva i izgrađivati lijeva obala što će doprinjeti povećanjem broja stanovništva u gradu i povećanjem gospodarskog razvoja. Žao mi je što u gradu nema dovoljno vizionara, jer razmišljaju o Osijeku kao o gradu bez potencijala te ga planiraju tako da se što sporije razvija što je jedino koristi pojedincima te otvara mogućnost korupcije u izradi GUP-a.
Meni ovo liči da netko samo želi da građevinska zona na lijevoj obali bude što manja kako bi cijene placeva na lijevoj obali bile što veće. Nije li logično da građevinska zona na lijevoj obali treba biti što veća kako bi pale cijene placeva u cijelom gradu jer više nitko ni ne kupuje placeve jer nitko nema novca. Ništa se ne gradi jer nema tko kupovati. Zašto se bojite da će placevi biti jeftini? Pa kad si građani izgrade kuće na tim "jeftinim" placevima i razni investitori izgrade stanove opet će cijene porasti. Sva ta izgradnja pokrenut će gospodarstvo u Osijeku i rješiti dio nezaposlenosti jer će ljudi trošiti svoj vlastiti kapital koji neće čuvati u "čarapama".
Sve mi se čini da ovi koji rade na GUP-u jako malo rade, jer ako sam ja ovo vidio u roku jednog dana a oni na tome rade cijeli radni vijek to je jako loše za naš grad, i zbog toga bi trebali napustiti svoje fotelje i prepustiti to mladima.