Autor |
Poruka |
Gemi
Ukupno postova: 2963 Lokacija: Nebesa Spol: Žensko
|
Jedno je znati govoriti&pisati ispravno književnim hrvatskim jezikom, a drugo je vitoperiti i slengati...
Odavno se npr. ne govori "zdravo" u Osijeku...a ja malo, malo pa prosviram zdraaaaaavoooooo
Nek mi netko kaže kako se to "ne smije".
Ima puno gorih stvari koje se "ne smiju", a neki ih rade apsolutno nekažnjeno. |
|
_________________ Gemi031 |
|
|
|
Bilke
Ukupno postova: 634 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
Fora je isto vidjeti riječ "koštovnik" na cjenicima u restoranima/barovima.
Ono, riječ cjenik je izvedenica od riječi cijena koja postoji u hrv. jeziku otkako je istog, a riječ koštovnik je utekla iz njemačke riječi kosten.
Totalna banana |
|
|
|
|
|
Leon Admin
Ukupno postova: 4122 Lokacija: space Spol: Muško
|
A tek "Akcija"!
Od madjarskih "Uj! Akcio!" mi imamo "Akcija" umjesto "Snizenje"... zapravo, ja sam mislio da sam ja glup kada sam zabezeknuto gledao u te silne "akcije".
Oj! Radna akcija! |
|
_________________ --
Leon Linde
portal Osijek031.com |
|
|
|
Gemi
|
Slušam onomad onog G.Karana na radiju....i pjeva on...Kada zaspu anđeli...
Hm...anđeli..........zaspu....
i pronađem:
ZASUTI - ZASPATI
Svatko će se složiti da su značenja ovih dvaju glagola posve različita. ZASUTI je ono kad zasipaš nešto...a zaspati je jeasno, ne?
Međutim, u njihovu se sprezanju (ja sam to učila da se zove konjugacija) vrlo često griješi i eto, Karan pogriješio.
ZASUTI
ja zaspem
ti zaspeš
on, ona, ono zaspe
mi zaspemo
vi zaspete
oni, one, ona zaspu
ZASPATI
ja zaspim
ti zaspiš
on, ona, ono zaspi
mi zaspimo
vi zaspite
oni, one, ona zaspe
Na žalost mnogi misle da je 3. lice množine od glagola zaspati oni zaspu jer su tako desetak ili stotinjak puta čuli u pjesmi.
A tamo se sigurno ne govori o zasipanju, nego o spavanju, pa stih mora glasiti: Kad zaspe anđeli....al jebiga onda zvuči glupavo...
A šta se događa kad zaspe anđeli? Uhh kak zvuči čudno...Bolje je izgleda držati ih budnima. ;-) |
|
|
|
|
42
Ukupno postova: 252 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
Sjetio sam se nečega što me već neko vrijeme muči... a kad već imamo jezičare na forumu, zašto ih ne iskoristiti?
Je li točnije reći vjerojatno ili vjerovatno?
Vjerujem kako je jedan pojam pogrešan, ali koji?
I obrazloženje, naravno, ukoliko netko zna... češće čujem izraz vjerovatno, a meni više "leži" vjerojatno... |
|
|
|
|
|
Gemi
|
Nisam jezičar, ali IMHO u našem jeziku definitivno je ispravno VJEROJATNO...ako želiš isto značenje ali u istočnoj varijanti onda možeš reći vjerovatno. Ispravite me ako griješim. |
|
|
|
|
42
Ukupno postova: 252 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
Gemi je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Nisam jezičar, ali IMHO u našem jeziku definitivno je ispravno VJEROJATNO...ako želiš isto značenje ali u istočnoj varijanti onda možeš reći vjerovatno. Ispravite me ako griješim.
|
Tnx... iako, istočna bi varijanta u tom slučaju bila "verovatno" pa onda "vjerovatno" upada u onu sivu zonu "hrvatskosrpskog" ili "srpskohrvatskog"... ili je to možda bosanski? |
|
|
|
|
|
D
Ukupno postova: 328 Lokacija: Osijek Spol: Žensko
|
u den haagu na sudu imaju prevoditelje za CBS iliti croatian/bosnian/serbian. strenđeri nas još uvijek sve trpaju u isti koš |
|
_________________ "...sav sam k'o ona staklena stvar u kojoj veje kada je pomeriš..." |
|
|
|
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol: Nebitno
|
@42, mislim da je gramaticki tocnije "vjerojatno", zapravo sam poprilicno siguran da je to jedini ispravan oblik. ;-) "Vjerovatno" je vjerojatno samo kroatizirana inacica "verovatnog". ;-)
Nesto kao "predmnijevanje", koje vole koristiti svi turbohrvati, a zapravo nemaju pojma da koriste kroatiziranu srpcicu... divno je gledati tu jezicnu ironiju, pogotovo kod individua tipa prof. Jelinic. ;-) |
|
|
|
|
|
steam
Ukupno postova: 811 Lokacija: Zagreb Spol: Muško
|
Dok "vjerovatno" u hrvatskom jeziku ne postoji, ovo sto pricas o "predmnijevati" je bullshit jer je to legitimna hrvatska rijec koja zapravo ni nema stopostotni sinonim.
Srpsku varijantu "predmnijevanja" nikad nisam cuo. Kako bi ona glasila? |
|
_________________ --
Don't rub the lamp if you don't want the genie to come out. |
|
|
|
Leteci mungos
|
@steam, ovo za "predmnijevanje" je svojevremeno napomenuo prof. Tanocki Jr. Ako on laze ili trkelja gluposti, onda i ja pisem pizdarije.
Izvorna rijec u srpskom jeziku je "predmnevati".
Btw. Sinonim, za koji tvrdis da ne postoji, je "pretpostavljati". |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
|
steam
|
Grijesili su i veci od prof. Tanockog.
Googleanjem neces pronaci predmnevanje niti ces to igdje cuti.
Pretpostavka je majka svih zajeba.
Dok pretpostavljati znaci "postaviti tezu prije nego sto znas stvarno stanje", predmnijevati znaci "postaviti tezu prije nego sto se stvarno stanje dogodilo".
Predmnijevanje je iskljucivo usmjereno na buduce dogadjaje i pozicionirano je negdje izmedju (instinktivnije) slutnje i (vise logicke) pretpostavke. |
|
_________________ --
|
|
|
puki Ukupno postova: 1114 Lokacija: Kokuće zasad Spol: Muško
|
evo jedno gramaticko(mislim)
rece mi netko da sam sa mozgom na "koga - cega".
hm.vec cijeli dan razbijam glavu i ne mogu skuzit kako ja mogu biti na genitivu sa svojim mozgom. u takvim slucajevima obicno pitam dragu, jer ona kuzi gramatiku i pravopis, al ni ona ne kuzi u cemu je fora.
a zanima me sto to znaci da ona ne misli da sam izmislio. |
|
_________________ Ná glac pioc comhairle gan comhairle ban.
übergefickt |
|
|
|
Leteci mungos
|
steam je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Grijesili su i veci od prof. Tanockog.
|
Zbog ovoga ce ti jezicina goriti u jezikoslovnom paklu! ;-)
Ti to citas Anica? Eh, bas steta sto ne radi copy-paste, ovako uvijek ostaje mogucnost slobodne interpretacije |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
|
steam
|
A ti to izbjegavas priznati da si u krivu skrecuci s teme? |
|
_________________ --